ETF's versus Robo-adviseurs: wat is het verschil? (2024)

ETF's zijn een soort beleggingsfonds, terwijl robo-adviseurs een soort digitale financiële adviseur zijn

Robo-adviseurs geven advies op maat om u te helpen uw portefeuille te optimaliseren, maar bij op de beurs verhandelde fondsen (ETF's) is het aan u om te bepalen met welke soorten activa u het beste uw doel kunt bereiken. investering doelen. Door de enorme verscheidenheid aan ETF's op de markt kunt u in specifieke delen van de markt beleggen, maar in tegenstelling tot robo-adviseurs bieden de fondsen zelf geen enkele vorm van begeleiding.

Als u overweegt om in ETF’s te beleggen of een robo-adviseur in te schakelen, wilt u een duidelijk beeld krijgen van hoe deze financiële producten werken en wat ze bieden. Laten we ETF's vergelijken met robo-adviseurs, waarbij we benadrukken hoe ze in uw beleggingsstrategie zouden kunnen passen, terwijl we de nadelen van elke aanpak in overweging nemen.

Belangrijkste leerpunten

  • Beleggen in op de beurs verhandelde fondsen (ETF's) geeft u de flexibiliteit en controle om u op specifieke delen van de markt te richten, maar de beleggingsbeslissingen zijn aan u.
  • Robo-adviseurs helpen het besluitvormingsproces te automatiseren en bevelen een portfolio aan dat aansluit bij uw doelen en voorkeuren.
  • Gezien deze aanvullende diensten hebben robo-adviseurs doorgaans hogere vergoedingen, maar hun kosten blijven lager dan wat u aan een traditionele menselijke adviseur zou betalen.

ETF versus Robo-adviseur: belangrijkste verschillen

Het belangrijkste onderscheid tussen een ETF en een robo-adviseur draait om het niveau van begeleiding dat aan de ETF wordt geboden investeerder. Met ETF's kunt u uw portefeuille op bepaalde delen van de markt concentreren, maar als u alleen belegt, is het geheel aan u om te beslissen welke fondsen u koopt. Met een robo-adviseur kunt u beleggingsbeslissingen automatiseren door een portefeuille aan te bevelen die is aangepast om u te helpen uw beleggingsdoelen te bereiken.

Omdat robo-adviseurs deze extra service bieden, is het waarschijnlijk geen verrassing dat ze vaak hogere kosten hanteren. Als voorbeeld een basisplan met robo-adviseur pionier Verbetering brengt een jaarlijkse vergoeding in rekening van in totaal 0,25% van uw belegde saldo. Ter vergelijking: de kostenratio van de SPDR S&P 500 Trust (SPION), ‘s werelds grootste ETF, bedraagt ​​slechts 0,0945%.

Robo-adviseurs gebruiken doorgaans ETF's om een ​​portefeuille op maat samen te stellen die aansluit bij de doelstellingen en voorkeuren van hun klanten. Met andere woorden: als u belegt met een robo-adviesdienst, koopt u waarschijnlijk aandelen van ETF's om toegang te krijgen tot de marktsegmenten die door uw virtuele adviseur worden aanbevolen.

Wat is een ETF?

Een op de beurs verhandeld fonds (ETF) is een soort gebundelde investeringen—een effect dat bestaat uit een mandje andere financiële instrumenten. in tegenstelling tot beleggingsfondsen, hun gepoolde beleggingsneven, ETF's worden net als individuele aandelen op beurzen verhandeld en fluctueren gedurende de dag in waarde. ETF's bieden een kosteneffectieve en vloeistof vehikel om te beleggen in meerdere onderliggende activa die zich richten op een specifiek deel van de markt.

Toen ETF's in de jaren negentig op het toneel verschenen, boden ze een goedkope, gemakkelijke manier om te beleggen in een groep van effecten of een marktindex. Beleggers zijn met adembenemende snelheid geld in ETF’s blijven storten, waarbij de fondsen in ETF’s in 2011 $11 biljoen bereikten. beheerd vermogen (AUM) eind 2022. Als de groei in het huidige tempo zou plaatsvinden, zou het beheerd vermogen in ETF's tegen 2027 verdubbelen.

Meer recentelijk heeft een nieuwer type beleggingsproduct een vergelijkbare explosieve groei doorgemaakt: de robo-adviseur. Zoals hun naam al aangeeft, zijn robo-adviseurs geautomatiseerde alternatieven voor traditioneel financieel advies. Sinds de eerste lancering in 2008 zijn de digitale platforms ontworpen om investeerders te helpen maatwerk te bouwen portefeuilles op basis van hun financiële doelstellingen al gegroeid tot $3 biljoen aan beheerd vermogen.

De enorme verscheidenheid aan ETF's op de markt maakt het mogelijk om te beleggen in gediversifieerde sets activa uit het hele beleggingsspectrum. Er zijn ETF's die zich richten op aandelen, grondstoffen, En obligaties. U kunt een fonds kiezen dat een brede marktindex volgt, zoals het iShares Russell 3000 Fund (IWV), een ETF die de Russell 3000 volgt. Of u kunt ervoor kiezen om in een specifieke sector zoals energie te investeren en daarin te beleggen via een ETF zoals het Energy Select Sector SPDR Fund (XLE). Voor een specifieke geografische sector als Japan biedt het iShares MSCI Japan Fund (EWJ) zou blootstelling aan die regio geven.

De meeste ETF's zijn dat wel passief beheerd, ontworpen om de prestaties van een onderliggende index te repliceren. De ETF's waar wel mee wordt gewerkt actief beheer Strategieën hebben doorgaans een hogere kostenratio: het percentage dat beleggers betalen aan vergoedingen voor administratieve en operationele kosten.

Wat is een Robo-adviseur?

A robo-adviseur is een digitaal platform dat algoritmen gebruikt om gepersonaliseerde diensten voor investeringsplanning te leveren. Beleggers vullen doorgaans een online enquête in waarin factoren zoals hun situatie worden beoordeeld financiële doelen, tijdshorizontenen niveaus van risicotolerantie. Vervolgens gebruikt de robo-adviseur bedrijfseigen gegevens om een ​​portefeuille samen te stellen die is geoptimaliseerd om aan de behoeften van de belegger te voldoen.

Door met een robo-adviseur te werken, krijgt u toegang tot professionele vermogensbeheerdiensten met een lager prijskaartje dan u zou betalen voor het werken met een menselijke adviseur. Sommige van de beste robo-adviseurs kan zelfs andere aspecten van uw strategie automatiseren, zoals het oogsten van belastingverliezen—wanneer u op strategische wijze activa met verlies verkoopt om uw belastbare winsten op andere beleggingen te compenseren.

ETF: voor- en nadelen

Pluspunten

  • Gemakkelijk te verhandelen

  • Zeer flexibel

  • Lage kosten

  • Enorm aanbod aan ETF's beschikbaar

Nadelen

  • Kan veel beenwerk vergen

  • Het is noodzakelijk om de portefeuille te monitoren

  • Uitgaven en transactiekosten kunnen de winst aantasten

ETF's zijn een steeds populairdere manier van beleggen geworden, omdat ze een eenvoudig verhandelbaar instrument tegen lage kosten bieden voor het beleggen in een mandje met effecten. Het enorme scala aan beschikbare ETF's – die alles volgen, van brede delen van de markt tot specifieke sectoren en beleggingsthema’s – opent de deur naar een schijnbaar oneindig rijk aan mogelijkheden. Of u de markt nu met grote lijnen of met chirurgische precisie benadert, ETF's bieden u voldoende flexibiliteit om uw beleggingsstrategie uit te voeren.

Het nadeel is dat beleggen in ETF's veel voorwerk kan vergen, waarbij u voortdurend beleggingsmogelijkheden moet onderzoeken en uw portefeuille in de gaten moet houden. Hoewel de kosten voor ETF's over het algemeen redelijk zijn en vaak lager zijn dan die voor andere beleggingen, kan het betalen voor de administratieve en operationele kosten van een fonds uw winst aantasten. Gelukkig bieden veel makelaarsplatforms nu commissievrije ETF-handel aan, maar het is nog steeds belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele transactiekosten.

Robo-adviseur: voor- en nadelen

Pluspunten

  • Goedkoop alternatief voor menselijke financiële adviseurs

  • Gepersonaliseerde portefeuilles

  • Bied strategieën aan zoals het oogsten van belastingverliezen en het opnieuw in evenwicht brengen

Nadelen

  • Gebrek aan menselijke aanraking

  • Beperkt aantal beleggingen en strategieën beschikbaar

  • Het is mogelijk dat u niet het hele plaatje kunt zien

Robo-adviseurs bieden een aanzienlijk kostenvoordeel vergeleken met traditionele, menselijke financiële adviseurs, waardoor professioneel beleggingsbeheer toegankelijker wordt voor een breder publiek. De meeste robo-adviseurs hanteren een of andere vorm van Moderne Portefeuilletheorie (MPT), met als doel het rendement te maximaliseren en tegelijkertijd binnen de risicodrempel van de belegger te blijven – door algoritmisch een strategie te ontwikkelen die is afgestemd op de behoeften van een individu. Sommige robo-adviseurs kunnen beleggers zelfs helpen hun portefeuilles aan te passen via opnieuw in evenwicht brengen en het oogsten van belastingverliezen.

De belangrijkste kritiek op robo-adviseurs is dat ze, hoewel ze een zekere mate van personalisatie bieden, ontbreken de menselijke maat en zijn niet in staat het volledige plaatje te zien bij het analyseren van de financiële situatie van een individu situatie. Robo-adviseurs zijn bijvoorbeeld minder goed in staat om verantwoording af te leggen dan hun menselijke tegenhangers belasting planning En vastgoed planning problemen. Robo-adviseurs kunnen beleggers ook beperken tot een beperkt aantal beleggingen, waardoor ze minder geschikt zijn voor beleggers die geïnteresseerd zijn in alternatieve beleggingen of strategieën.

ETF versus Robo-adviseur: wat past bij mij?

Als u overweegt om in ETF's te beleggen of een robo-adviseur in te schakelen om u te helpen bij het opbouwen van uw portefeuille, dan is de beslissing hangt af van de mate van zelfbeheersing of externe begeleiding waarmee u vertrouwd bent bij uw belegging reis.

Aan de ene kant, als u de tijd en de kennis heeft om uw beleggingen te onderzoeken en te monitoren, kunt u ETF's gebruiken als onderdeel of zelfs als ruggengraat van uw strategie. Aan de andere kant, als u geen ervaring heeft of meer input verkiest, kan het de moeite waard zijn om met een robo-adviseur samen te werken om u te helpen uw beleggingen af ​​te stemmen op uw doelen.

Zijn Robo-adviseurs beter dan indexfondsen?

Robo-adviseurs bieden digitale begeleiding bij het toewijzen van uw portefeuille indexfondsen u eenvoudigweg blootstelling geven aan de onderliggende componenten van een marktindex. Robo-adviseurs kunnen nuttiger zijn als u ondersteuning zoekt bij het ontwikkelen van uw strategie, terwijl indexfondsen dat wel kunnen een essentieel hulpmiddel zijn als u al hebt besloten op welk deel van de markt u zich met uw marketingactiviteiten wilt richten investering.

Wat is het verschil tussen een Robo-Advisor en een alles-in-één ETF?

Een alles-in-één ETF is een beleggingstype dat u blootstelling geeft aan een breed scala aan activa binnen één fonds. Een conservatieve alles-in-één ETF kan bijvoorbeeld 60% van zijn portefeuille toewijzen aan obligatie-ETF's en 40% aan aandelen-ETF's, waardoor conservatieve beleggers binnen één belegging een volledige portefeuille kunnen krijgen. Deze fondsen kunnen periodiek opnieuw in evenwicht worden gebracht om ervoor te zorgen dat ze in lijn blijven met hun beoogde profiel. maar in tegenstelling tot een robo-adviseur zijn alles-in-één ETF's niet gepersonaliseerd op basis van uw individuele situatie doelen.

Voor wie zijn Robo-adviseurs het meest geschikt?

Robo-adviseurs kunnen een goede optie zijn voor mensen met kleinere bedragen die beschikbaar zijn om te beleggen vanwege hun redelijke vergoedingen en lage minimale stortingsvereisten. Robo-adviseurs kunnen ook nuttig zijn voor beginners, omdat ze een geautomatiseerd raamwerk bieden dat het giswerk bij investeringsbeslissingen wegneemt. Robo-adviseurs kunnen echter minder aantrekkelijk zijn voor meer geavanceerde beleggers, omdat ze beperkte beleggingskeuzes en -strategieën bieden.

Voor wie zijn ETF's het meest geschikt?

ETF's bieden beleggers toegang tot brede of gerichte delen van de markt met gemakkelijke verhandelbaarheid, hoge liquiditeit en lage kosten. Ondanks deze voordelen zijn ETF's het meest geschikt voor beleggers die weten hoe ze werken en de risico's begrijpen. Omdat doe-het-zelf-ETF-beleggers geen menselijk of geautomatiseerd advies krijgen, kan het zelfstandig opbouwen van een succesvolle portefeuille enige kennis en ervaring vergen.

Wat is het gemiddelde rendement van een Robo-Advisor?

Dat meldt Condor Capital Wealth Management Robo-rapport voor het eerste kwartaal van 2023 hebben robo-adviseurs de afgelopen vijf jaar een totaal portefeuillerendement van ongeveer 4% tot 6% per jaar behaald.

Het komt neer op

ETF's en robo-adviseurs zijn beleggingsinstrumenten die de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gegroeid. ETF's bieden goedkope, gediversifieerde blootstelling aan een verzameling activa, doorgaans ontworpen om de prestaties van een onderliggende marktindex te repliceren. Robo-adviseurs zijn ondertussen digitale platforms die u kunnen helpen een portfolio op maat te maken dat aansluit bij uw doelen, en dat allemaal tegen lagere kosten dan wanneer u met een menselijke adviseur werkt. Robo-adviseurs bieden begeleiding en ondersteuning om u te helpen bij uw beleggingsstrategie, terwijl doe-het-zelf ETF-beleggen u meer flexibiliteit en controle geeft zonder persoonlijk advies te geven.

ETF's versus Robo-adviseurs: wat is het verschil? (2024)

FAQs

Are robo-advisors better than ETFs? ›

Robo-advisors help automate the decision-making, recommending a portfolio that aligns with an investor's goals and preferences. Robo-advisors may carry higher fees than ETFs, but their costs usually remain below those of a traditional human advisor.

Do robo-advisors outperform the S&P 500? ›

Do robo-advisors outperform the S&P 500? Robo-advisors can outperform the S&P 500 or they can underperform it. It depends on the timing and what they have you invested in. Many robo-advisors will put a percentage of your portfolio in an index fund or a variety of funds intended to track the S&P 500.

What is the average return on a robo-advisor? ›

Learn how fees, enhanced features, and investment options can also be key considerations. Five-year returns from most robo-advisors range from 2%–5% per year. * And the performance of these automated investment services can vary based on asset allocation, market conditions, and other factors.

Do robo-advisors beat the market? ›

Robo-advisors often build portfolios using a mix of various index funds. But depending on the asset class mix and the particular index funds selected, a robo-advisor may underperform or outperform a broad equity index like the S&P 500.

Do millionaires use robo-advisors? ›

According to Spectrem, on a scale of 1 to 100 (1 being low and 100 being high), wealthy investors rated their knowledge of robo advisers at 15.47, and only 6% said they have ever used one.

What is the biggest disadvantage of robo-advisors? ›

Limited Flexibility. Most robo-advisors won't be able to help you if you want to sell call options on an existing portfolio or buy individual stocks. There are sound investment strategies that go beyond an investing algorithm.

Why would you use a robo-advisor instead of a financial advisor? ›

If you require a high level of personalized service and direct management of your investments, a traditional human advisor might be better suited to your needs. Conversely, if cost and simplicity are your primary concerns, a robo-advisor might be the better choice.

Can robo-advisors lose money? ›

Robo-advisors are much quicker to respond to changes in your assets, but they are not able to predict market outcomes. It is just as possible to lose money using a robo-advisor as it is using a human advisor.

What is a good robo-advisor fee? ›

The annual management fee is right on the industry standard at 0.25 percent, but every investment fund is available for less than 0.20 percent with some as low as 0.05 percent.

How risky are robo-advisors? ›

2 Cybersecurity threats. Another risk of using robo-advisors is that they may be vulnerable to cyberattacks that compromise your data and assets. Robo-advisors store and process large amounts of sensitive information, such as your identity, bank accounts, portfolio holdings, and transactions.

Is it worth paying for a robo-advisor? ›

For some, the simplicity, accessibility, and lower costs make them a very appealing choice. However, for those desiring more personalized service and sophisticated investment strategies, a human financial advisor may be worth the additional cost.

Should my advisor beat the market? ›

In other words, even professionals can't beat the market with consistency. That means that the right expectation is typically to target a portfolio that tracks the market as closely as possible with a balance between risk (stocks) and stability (bonds) that matches your goals and risk tolerance.

Who is the target market for robo-advisors? ›

Target Demographic

Many digital platforms target and attract certain demographics more than others. For robo-advisors, these include Millennial and Generation Z investors who are technology-savvy and still accumulating their investable assets.

What country has the greatest number of robo-advisors? ›

Over the past six years, roughly 180 million people have started using robo-advisors to build trading strategies, buy stocks, and grow their portfolios. Nearly one-fifth were from the United States, the world's largest robo-advisors market.

Is robo-advisor better than trading? ›

The interface that connects the trader and the buyer is known as the online trading platform. Whereas a Robo Advisor is an algorithm-based process of financial advising with minimal human intervention. Read our experts' take on Online Brokerage vs Robo Advisor to make an informed decision between them.

Is a robo-advisor better than a fund manager? ›

Robo-advisors typically have lower fees than traditional wealth managers. The cost to use a robo-advisor generally ranges from 0.25% to 0.50% of your portfolio compared to 0.5% to 1.5% for traditional advisors. Low minimums.

Are managed funds better than ETFs? ›

Managed Funds are better for investing smaller amounts more frequently as they don't incur brokerage costs, giving your money the chance to accumulate market gains more quickly than ETFs.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6042

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.